Gratis levering ved køb over 499 kr. – Bestil inden kl. 13:00 på hverdage, og vi sender samme dag – 1-3 dages levering med GLS

Sådan skal du fodre din hvalp og unghund

Hvalpe og juniorfoder
Michaela Ansbjerg

Petland ApS

Efterhånden som hundefodermarkedet bliver mere og mere modent, bliver der ikke alene lanceret flere og flere produkter, der opstår også nye kategorier.

For år tilbage kunne man opdele tørfoderprodukterne i tre hovedgrupper – hvalp, voksen, præstation. I dag har de fleste tørfoderproducenter produkter i kategorierne hvalp, junior, voksen, præstation, ældre og overvægt.

Et ofte stillet spørgsmål er, hvornår skal man bruge et hvalpefoder og hvornår et junior-produkt.

Her er det nyttigt at overveje, hvorledes hunde udvikler sig – en hund udvikler sig fra nyfødt til stort set voksenstørrelse på et års tid. Altså en meget hurtig vækst sammenlignet med en del andre dyr.

Det er en væsentlig overvejelse at sørge for, at man holder sig på dydens smalle sti rent fodringsmæssigt, altså der, hvor hvalpen får den tilstrækkelige mængde næringsstoffer men ikke så stor mængde, at væksten forceres og hvalpen bliver belastet af overvægt.

Der er endog meget store forskelle på, hvorledes hvalpe i forskellige racer udvikler sig. Der er forskel på at skulle gå fra eksempelvis 200 gram til fire kilogram eller fra 500 gram til 85 kilogram – især den skeletale udvikling er anderledes.

Jo lavere totalvægt, jo større energibehov per kilogram legemsvægt er der. Og jo større vækst i skelettet, jo større er risikoen for skeletale udfordringer.

Skal du vælge Puppy eller Junior foder?

Det giver mening at starte alle hvalpe på et hvalpefoder efter fravænning og fortsætte på hvalpefoder, til hvalpen er omkring fem til syv måneder gammel- og derfra fortsætte på juniorfoder, til hunden er udvokset. Jo større race, der er tale om, jo hurtigere på juniorfoder.

Hvalpefoderet er mere energitæt end juniorfoder, hvorfor det bidrager med flere næringsstoffer i den vækstfase, hvor væksten er størst. Når vækstraten løjer af, så bør kosten justeres, således at energitætheden mindskes lidt – altså med et juniorprodukt.

De allerstørste racer bør fodres længere med et juniorprodukt end de mindre hunderacer. Det skyldes den skeletale udvikling og væksthastigheden.

Husk altid at holde hvalpen og unghunden slank, da enhver form for overvægt kan skade din hunds udvikling.