Leverandør af højkvalitets kæledyrsernæring til butikker, opdrættere, pensioner, dyrlæger og kæledyrsejere

Hvordan bør du fodre din hundehvalp

Hvor længe skal din hundehvalp have hvalpefoder?
Michaela Ansbjerg

Petland ApS

Har du en hundehvalp, eller skal dine hundehvalpe snart ud til de nye familier? Som du måske ved, så er det rigtig vigtigt at tænke over, at de skal have det rigtige hvalpefoder, fra de er helt små. Men lige så mange opdrættere, dyrlæger mm. der er, lige så mange holdninger er der også til hvilket foder, du skal bruge. Vi har med dette blogindlæg gjort det mere overskueligt for dig i forhold til, hvad du skal være opmærksom på, men også hvad du, som opdrætter kan informere dine hvalpekøbere om. 

Hvilket foder skal hundehvalpen have?

I det første år af hundehvalpens liv, er det rigtig vigtigt, at den får de nødvendige næringsstoffer, som er tilpasset hvalpens alder og størrelse, da det er i denne periode, at de vokser meget. Det er rigtig vigtigt, at den får de rigtige byggesten, og dem finder du et et kvalitets hvalpefoder. vi anbefaler Sam’s Field eller Profine

Ligesom hos os mennesker er et af de vigtigste systemer for vores hunde, deres immunsystem. Immunsystemer er nemlig med til at sikre en sund og rask hundehvalp. Hvis hundehvalpen ikke får alle de nødvendige byggesten, som du finder i et godt hvalpefoder, så vil immunsystemet heller ikke fungere optimalt. Du vil kunne komme ud for, at hundehvalpen kan ende med at udvikle allergi, da det er immunsystemet, der sikrer, at hunden ikke reagerer på ting, som den ikke burde fx. bestemte typer for protein, loppekure mm. Det er derfor vigtigt, at du som opdrætter eller ny hvalpeejer husker, at et kvalitets hvalpefoder er med til at sikre en sund og rask hundehvalp. Vi anbefaler enten Profine eller Sam’s Field hvalpefoder, så du her er sikret et Super Premium hvalpefoder til skarpe priser.   

Vil din hundehvalp ikke spise?

Du har måske oplevet, at der er hvalpe i dit kuld, som ikke vil spise, eller at din helt nye hundehvalp ikke er interesseret i hans/hendes mad. Mange tænker også, at det er vigtigt, at hundehvalpen får massere af mad, at de har noget at vokse af, og at lidt ekstra på sidebenene kun er godt. Men da hundehvalpen stadig vokser, kan den tage stor skade af at veje for meget, da dette vil lægge en uhensigtsmæssig belastning på led, knogler og muskler, imens de stadig ikke er færdigudviklet. Hundehvalpen tager faktisk ikke skade af at springe et eller 2 måltider over, så du behøver ikke starte med at toppe tørfoderet op med vådfoder, eller andre lækre ting. Det er dog vigtigt, at du ser på hvorfor hundehvalpen ikke vil spise. Vi anbefaler dig at overveje følgende: 

  1. Har hundehvalpen før gerne ville spise din foder med stor appetit? 
  2. Virker hundehvalpen stresset, får den ikke ro til at spise, eller bliver den skubbet væk af sine søskende?
  3. Er hundehvalpen frisk i løbet af dagen eller virker den slap og dehydreret. hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at du tager en snak med din dyrlæge.  
  4. Får hundehvalpen andre ting udover tørfoder, fx madrester, vådfoder eller lignende 

Den nemmeste måde hvorpå du får en kræsen hund, er ved at vænne hundehvalpen til, at hvis den ikke spiser eller virker interesseret i sit foder, så kommer der noget lækkert ovenpå, eller den får rester fra aftensmaden eller store kødben. Det betyder også, at mange ubevidst kommer til at lære deres hund, at de ikke behøver at spise deres tørkost. Måden du kan undgå en kræsen hundehvalp på, er ved at: 

  • Lad din hundehvalps madskål stå i 15-20 min hvis den stadig ikke vil have sin mad, så stiller du det væk og giver den mulighed for at få sit foder til næste måltid. 
  • Vi frarådes også at give dem fri adgang til foder, da du på denne måde ikke kan sikre dig, at den for det første ikke bliver overvægtig, men også at den får de nødvendige næringsstoffer, som den har brug for.  

En hundehvalp må dog ikke springe meget mere end to måltider over, da det ikke er godt for den. Vi anbefaler derfor, at hvis din hundehvalp stadig ikke vil spise, at du prøver et andet foder, det kan være så simpelt som at prøve en anden proteinkilde, måske kan din hundehvalp bare ikke lide smagen af det bestemte foder, du bruger. Hvis du er på udkig efter et andet foder til din hundehvalp, er Profine et godt eksempel, da der er flere forskellige proteinkilder at vælge imellem. 

Hvalpefoder - Hundehvalp

Hvor ofte skal du fodre din hundehvalp

Hvor meget foder en hundehvalp skal have, kommer meget an på hvilken størrelse, race eller energiniveau hundehvalpen har. Bag på alle fodersække er der en fodervejleding som tager udgangspunkt i hvalpens slutvægt, og hvor gammel den er. Det er dog en anbefalet mængde, og det kan sagtens være, at en hvalp i et kuld har brug for mere end den anden og omvendt. 

Det er derfor vigtigt at se på den enkelte hundehvalp, hvordan ser deres hud ud, er den slank, eller har de lidt for meget på sidebenene. Hvis din hundehvalp har lidt for meget på sidebenene, vil det kunne påvirke led, muskler og knogler negativt, og det kan ende med at udvikle sig skævt. 

Det er en klar anbefaling fra vores side, at du fodrer din hundehvalp tre gange om dagen, til den bliver tre til fire måneder gammel, hvorefter du begynder at fodre to gange om dagen. Hundehvalpen vil have nemmere ved at fordøje dens foder, hvis det til at starte med er flere gange om dagen. 

Hvis du er interesseret i at læse mere om sundhed blandt hvalpe, kan du læse mere her

Hvordan ser du om din hundehvalp får den rigtige mængde foder?

Som beskrevet ovenfor, er det vigtigt, at din hundehvalp ikke vejer for meget, men hvordan ved du så, hvad hvalpens idealvægt er, hvis du ikke kan regne 100% med, hvad der står på foder vejledningen. Når du ser på din hundehvalp, skal den være slank, og du skal kunne fornemme, at den har en talje. Taljen er mere eller mindre synlig, alt efter hvilken hunderace du har. Du skal derudover kunne mærke hvalpens ribben gennem et tyndt lag fedt, hvilket vil sige, at du altså ikke skal trykke hårdt for at finde ribbenene.  

Godbidder og madrester

Der er mange forskellige holdninger til brugen af godbidder, når man træner hunde, og her vil vi anbefale dig at gå efter din mavefornemmelse og finde en træner, som er enig i din holdning til brugen af godbidder. 

Godbidder kan dog være en stor hjælp, når du træner med din hundehvalp, da dette er med til at øge motivationen hos de fleste hvalpe. Der er selvfølgelig nogle godbidder, som er bedre til træning end andre, og vi anbefaler bestemt, at du bruger nogle godbidder i god kvalitet i stedet for de tørre hundekiks, du kan finde i supermarkederne. Når du bruger godbidder, er det vigtigt, at de er små, da forskning har vist, at din hunds dopamin niveau i hjernen er det samme, lige meget om de får en stor eller en lille godbid. Godbidder i en god kvalitet er super vigtige for, at din hundehvalp ved siden af dit tørfoder også får noget, der er godt for dem. Vi har haft en hundetræner til at teste vores godbidder fra Profine og Sam’s Field, og hendes feedback var “Super lækre godbidder, som alle hvalpe såvel som voksne hunde er helt vilde med, dejligt med muligheden for en godbid, der dufter dejligt. De er alle til at knække ud, så de får den helt perfekte størrelse til træning”. 

Med hensyn til at give sin hund rester fra aftensmaden eller friske fødevarer, skal du være sikker på, at din hund kan tåle de bestemte fødevarer. Vi har lavet en super overskueligt blogindlæg til dig her, hvor du kan læse mere omkring, hvilke fødevarer din hundehvalp ikke må få, og hvilke din hund godt kan tåle. 

Ligemeget om du bruger godbidder eller ønsker at give din hund madrester, er det vigtigt, at du stadig husker på, at den ikke må blive overvægtig. Her kan du tage en lille smule af din hundehvalps daglige fodermængde væk, og enten bruge dem i træningen sammen med godbidder, eller give den lidt mindre foder til daglig. 

 

Puppy - godbid

Hvor længe skal du bruge hvalpefoder 

Engang for år tilbage var der kun 3 forskellige fodertyper, du kunne få: Hvalpefoder, voksenfoder og præstationsfoder. Det er dog efter mange års forskning blevet bevist, at mange hunderacer har brug for et Juniorfoder for at kunne vokse optimalt. Så hvis hundehvalpens slutvægt ender ud med at være 30+ kg, skal du bruge et juniorfoder. Så når du avler hundehvalpe eller lige har fået din hundehvalp hjem, er det vigtigt, at du ved hvor stor hundehvalpen bliver for at vide, om du skal skifte til junior foder, eller om din hundehvalp skal fortsætte på voksenfoder, til den er færdigudviklet. 

Der er forskel på størrelse

Din hunds slutvægt har stor betydning for, hvilket foder du skal bruge til i løbet af din hunds liv. Hvis hundehvalpen starter med at veje 800g, er der stor forskel på, om slutvægten siger 3,- 20,- eller 80 kg. Som vi skrev ovenfor, skal du, hvis din hund ender med en slutvægt på 30+ kg, skifte til juniorfoder, når den er omkring de 3-4 måneder gammel. Hvis du derimod har en hundehvalp, hvis slutvægt er under 30 kg, skal du fortsætte på hvalpefoder, til den er færdigudviklet. Men hvis du er ejer/avler af en hundehvalp af gigantracerne fx. Grand danois eller Engelsk Mastiff, vil vi klart anbefale dig at skifte til juniorfoder, fra den er 8 uger gammel.   

Her er vores bedste anbefalinger: 

Hvordan skifter du til et nyt foder

Når du skal skifte foder til din hundehvalp, er det vigtigt, at dette sker gradvist, da du på den måde kommer til at undgå at slå hundehvalpens mave i stykker, hvilket betyder, at din hundehvalp i det fleste tilfælde vil få diareé. 

Hvis du på nuværende tidspunkt bruger et hvalpefoder i lav kvalitet og skifte til en god kvalitet, kan du skifte til det nye foder over et par dage. Men hvis du går fra et hvalpefoder i okay kvalitet til et foder i god kvalitet, vil vi anbefale, at du skifter til det nye i løbet af tre til fire dage.  

Hvis du alligevel er i tvivl omkring fodermængden eller bare gerne vil være på den sikre side, kan du blande de to fodertyper således: 

  • Halvdelen af det nye foder og halvdelen af det gamle foder i to dage 
  • en kvart mængde af det gamle foder og trekvart mængde af det nye foder i to dage. 

Hvornår skal din hund have voksenfoder

Nu sidder du måske og er i tvivl omkring, hvornår hundehvalpen skal skiftes over på et voksenfoder, og igen kommer det meget an på, hvilken hunderace du har, da de udvikler sig i et meget forskelligt tempo. 

Du vil dog som udgangspunkt kunne tage udgangspunkt i nedenstående: 

  • Små racer: 9-12 måneder
  • Mellem/store racer: 12-18 måneder
  • Gigant racer: 18-24 måneder 

 

Hvis du vil læse mere omkring foder til din hundehvalp, så kan du læse mere her