Leverandør af højkvalitets kæledyrsernæring til butikker, opdrættere, pensioner, dyrlæger og kæledyrsejere

Hvad kan din hund (IKKE) tåle?

Hvad kan din hund (IKKE) tåle?
Michaela Ansbjerg

Petland ApS

Hvad kan du give din hund og hvad kan du ikke?

En let og effektiv måde til, at din hund vil trives, er at give gode måltider gennem hele livet. Man siger jo, at hunden er menneskets bedste ven, men det betyder IKKE, at din hund kan tåle de samme ting, som du kan. De fleste mennesker ved, at hunde ikke kan tåle mørk chokolade, men der er en lang række andre fødevarer, som din hund heller ikke kan tåle. Vi anbefaler altid, at din hund får et godt tørfoder ved siden af snacks og andre ting.

9 ting din hund ikke kan tåle

Mange mennesker elsker chokolade, og din hund kan derfor hurtigt komme i kontakt med chokolade. Men chokolade indeholder stoffet theobromin, hvilket er meget skadeligt for din hund. I mørk chokolade finder du et højt indhold af theobromin, og i hvid chokolade næsten intet. Hunde bruger omtrent otte gange længere tid på at nedbryde theobromin, end mennesker gør, hvilket betyder, at stoffet ophobes i kroppen og påvirker centralnervesystemet, luftvejene og urinvejene negativt.

Mange mennesker er begyndt at spise avocado på grund af sundhedsmæssige fordele – men dette gælder ikke for din hund. Avocado indeholder nemlig persin, hvilket de ikke kan tåle, det er både kødet og stenen i en avocado indeholder persin. Hvis din hund får dette stof, vil din hund risikere at få problemer med diarré, opkast og i værste tilfælde åndedrætsbesvær og påvirkninger på hjertemuskulaturen. 

Vindruer og rosiner er giftige for hunde – det er dog ikke helt sikkert, hvad det er ved vindruer, som hunden reagerer på. Men vindruer og rosiner kan i værste tilfælde resultere i nyresvigt. Hvis din hund spiser vindruer, viser eventuel forgiftning sig ofte efter få timer, symptomer kan være opkast, diarre, mavesmerter, øget drikkelyst og kramper. 

OBS! Hvis din hund spiser vindruer og viser tegn på ovenstående symptomer, så kontakt snarest din dyrlæge.

Mandler er, ligesom alle andre typer af nødder, giftige for din hund, mandler er dog ikke ligeså gifte som fx macadamianødder. Grunden til, at mandler er giftige for din hund, er, at de indeholder en stor mængde fosfor, som kan give din hund blæresten og organsvigt.

Hvis din hund spiser mandler, er det ikke sikkert, at den viser tegn på ubehag eller forgiftning – Dette kan hos nogle hunde kræve en lidt større dosis. Vi anbefaler dog, at du IKKE giver din hund mandler.

Hunde kan ikke tåle løg eller hvidløg, da de indeholder stoffet allicin. Allicin findes i både rå og tilberedte løg. Allicin kan ødelægge hundes røde blodlegemer, hvilket i værste tilfælde kan føre til blodmangel og vejrtrækningsproblemer.

Tomater og tomatplanter indeholder begge stofferne alkaloid og solanin. Det er især i tomatplanten og umodne(grønne) tomater, hvor indholdet af alkaloid og solani er ekstra højt. Begge stoffer er giftige for hunden og kan i større mængde være skadelig for hunden hjerte.   

Rabarber indeholder opløselige calciumoxalat-krystaller, og findes i både bladene og stænglerne, der er dog et højere indhold i bladene, mens stænglerne har så lavt et indhold, at de ikke medregnes som direkte giftige. Vi anbefaler dig ikke, at du giver din hund rabarber.

Større mængder af rabarber kan forårsage nyresvigt. Symptomerne ved for højt indtag af rabarber kan være opkast, diarré, muskelsvaghed og sløvhed

Appelsiner og andre citrusfrugter indeholder psoralen, der i for store mængder bliver giftige for din hund. Kernerne i frugter generelt kan være farlige for din hund, da de kan resultere i kvælning. Hunden undgår dog normalt citrusfrugter, da de ikke bryder sig om smagen, men hold stadig øje med din hund.  

Kattemad er som sådan ikke skadeligt for din hund. Katten spiser dog naturligt mere kød end hunde, der også spiser andre ting som frugt og bær. Dette betyder, at der i kattemad er et højere indhold af protein og ofte også et højere fedtindhold. Din hund vil derfor elske smagen af kattemad, men det kan give diarré og ubehag hos din hund.  

10 fødevarer din hund godt kan tåle

Hunde kan tåle de fleste bær i begrænsede mængder, især jordbær og blåbær har mange gode egenskaber for hunde. Jordbær er fyldt med næringsstoffer og sunde antioxidanter, men også et højt indhold af sukker, så giv din hund jordbær i små mængder. Blåbær er også fyldte med antioxidanter og indeholder både A-, B-, C og E-vitaminer.

Både jordbær og blåbær kan begge gives frosne såvel som friske, og kan bruges som godbidder. Især Blåbær er gode til din hund, hvis den er lidt overvægtig.

Vi anbefaler blandt andet de lækre Profine godbidder med laks 

Bananer er rig på en masse sunde vitaminer og mineraler blandt andet C-vitamin og B6. Derudover har bananer et højt fiberindhold og en stor mængde af magnesium. Bananer indeholder dog også meget sukker, hvilket betyder, at din hund ikke skal have for meget banan, men må godt må få et lille stykke, når du selv skal have en banan.

Da 90% af en vandmelon består af vand, kan det være en super god snack til din hund i de varme måneder. Vandmelon indeholder udover vand også vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibre og sukker. Du skal dog ikke overdrive din hunds indtag af vandmelon, da det kan resultere i diarré. 

Mange hunde er vilde med friske agurker, og da agurker består af ca 96% vand, så kan du sagtens give din hund agurker. De kan være en super god snack om sommeren for at opretholde væskebalancen eller som en sund træningsgodbid.

Du må både give din hund almindelige ærter og sukkerærter. Ærter er rige på proteiner, fibre og antioxidanter, som kan være med til at styrke immunforsvaret samt et mere stabil blodsukker. Du må give din hund både friske og frosne ærter, men ikke ærter på dåse. Du skal passe på med at give din hund for mange ærter, især hvis du har en hund med nyreproblemer. Grunden til dette er, at ærter indeholder puriner, som er et stof der producerer urinsyre, hvilket bliver filtreret i nyrerne. Vi anbefaler blandt andet Sam’s Field Grain Free chicken

Du må gerne give din hund kartofler, dog skal de altid være tilberedte, da rå kartofler indeholder alkaloid, som du også finder i tomater og kartofler, og derfor kan være skadelige for din hund. Vi anbefaler blandt andet Profine Adult Lamb & Potatoes, der indeholder kartofler.

Gulerødder er rige på A -, B-, B1-, B8-, C- og K vitamin, som alle er med til at støtte hundens immunforsvar. Gulerødder er også fyldt med mineraler, kalk, kalium, natrium og carotenoider. Gulerødder er med til at styrke hud og syn. Rå gulerødder er derudover også med til at rense hundens tænder. Vi anbefaler blandt andet  Sam’s Field Adult Salmon

Laks er virkelig godt for mange hunde, da den har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer og protein. Laksen er med til at give hunden en smuk og blank pels samt bidrager med en antiinflammatorisk effekt. – Hvis du vil læse mere omkring hvorfor det er godt at fodre med laks, så læs vores andet blogindlæg her 

Vi anbefaler blandt andet  Profine Adult Large Salmon & Potatoes

Din hund kan godt tåle æg og er en rigtig god kilde til protein, og din hund må både spise æg kogte og rå. Æggehviden indeholder avidin, som hvis hunden får det rent uden æggeblommen i meget store mængder, kan gøre, så hunden ikke har så nemt ved at optage b-vitaminet i proteinet. Æggehviden er en god kilde til protein, hvor æggeblommen er en god kilde til fedt. 

Det kan måske lyde lidt underligt, at hunde godt må få peanutbutter, når de ikke må få nødder. Dette skyldes dog, at peanuts slet ikke er en nød men en bælgfrugt. Peanutbutter er en god kilde til protein og fedt, og kan med fordel bruges til at lave hundeis eller fylde i en Kong-legetøj eller andet. OBS! Du skal vælge en peanutbutter, der ikke er saltet eller indeholder xylitol – da dette stof er giftigt for hunde.

Vi håber, at den ovenstående liste har skabt et lille overblik over, hvad du kan give din hund, og hvad du bestemt IKKE må give din hund. Det er dog vigtigt at huske, at din hund kan være forskellig fra andre hunde eller have allergier, som du skal tage med i overvejelserne, når du giver din hund andre ting end foder og hundegodbidder. Hvis du er det mindste smule i tvivl, om noget din hund har spist, så ring til dyrlægen og forhør dig.