Leverandør af højkvalitets kæledyrsernæring til butikker, opdrættere, pensioner, dyrlæger og kæledyrsejere

Fodring af arbejdende hunde

Michaela Ansbjerg

Petland ApS

Fysisk arbejde kræver tilførsel af energi, og for hundes vedkommende kommer den lettest tilgængelige energi fra fedt. Men der er flere forhold at tage i betragtning, når man har en hårdtarbejdende hund – uanset om det er en jagthund, tjenestehund, slædehund, hyrdehund eller servicehund. Eller om den bruges til agility, sporarbejde eller lydighed.

Der er altså helt andre krav til fodring af den aktive hund, end der er til fodring af familiehunden, hvor aktiviteten er begrænset til et par daglige gåture og hygge i sofaen. Så lige så snart aktivitetsniveauet stiger, så bør opmærksomheden på hundens ernæring øges.

Det er vigtigt at være opmærksom på de individuelle forskelle, der også er blandt aktive hunde. Der er forskel på intensiteten og varigheden af arbejdet ved en greyhound og en slædehund, men fælles for alle aktive hunde er, at behovet for vand stiger kraftigt.

Behov for vand

Hunde kan ikke svede og for at komme af med den varme, som produceres i hundens krop under arbejde, bortskaffer hunden overskudsvarmen ved fordampning fra primært tungen og sekundært fra poternes trædepuder. Hundens behov for vand kan stige op imod 20 gange behovet ved hvile. Hvis hunden ikke får opretholdt væskebalancen, altså dehydrerer, vil evnen til at udføre aktiviteten falde og i grelle tilfælde er der risiko for helbred og liv.

Behov for fedt 

Hvis vi taler om de mest hårdtarbejdende hunde, giver det mening at kigge til slædehunde, der løber langdistance. Disse hunde kan forbrænde helt op til 12.000 kcal om dagen. Til sammenligning kan nævnes, at et menneske har udfordringer med at forbrænde ret meget mere end 5.000 kcal dagligt. Sagt på en anden måde, så har slædehunden, der løber langdistance, dagligt et energibehov, der svarer til 24 BigMac-burgere. Når selvsamme hund har perioder, hvor den hverken træner eller konkurrerer, så er energibehovet på omkring 1.100 kcal, altså omkring to BigMac.

Når hunden skal have adgang til mere energi, bør andelen af fedt i foderet øges, da fedt er den mest energitætte næringsstof. Et gram fedt indeholder 9 kcal, mens et gram protein eller kulhydrat indeholder 4 kcal.

Det er en god idé at gå efter et letfordøjeligt foder, der indeholder mindst 16 procent fedt til hårdtarbejdende hunde. Og meget gerne højere.

Kulhydrater betydning for arbejdende hunde

Der er ret stor forskel på, om hunden skal lave kort og intensivt arbejde – som eksempelvis en greyhound – eller om det er langt arbejde med lavere intensitet som eksempelvis slædehunde. Jagthunde vil typisk placere sig mellem de to yderpoler, hvor der både skal skaffes energi til at arbejde det meste af dagen, samt til de kortere indsatser med høj intensitet i løbet af jagtdagen.

For hunde med kort og intensivt arbejde spiller kulhydrater en vigtigere rolle, end for de øvrige hunde. Kulhydrater omdannes i kroppen til glykogen, som lagres i lever og muskler. Når hunden går i gang med kort og intensivt arbejde, vil den skaffe sin energi fra glykogendepoterne. Når man skal fodre disse sprintere, kan man med fordel gå efter et hundefoder med højt indhold af kulhydrat, gerne mellem 30 og 45 procent. For hunde uden kort og intensivt arbejde, kan et kulhydratindhold på 10 til 20 procent være det rigtige valg.

Der er almindelig enighed om, at hunde ikke er så gode til at forbrænde kulhydrat, som mennesker er, og det er især vigtigt at kigge på fordøjeligheden af de kulhydrater, der findes i hundefoderet.

Proteinbehov

Protein fungerer primært som byggesten. Ethvert arbejde nedbryder musklerne, de skal genopbygges, og det kræver protein. Protein kan også forbrændes og give energi til arbejdet – det er dog ikke særligt effektivt sammenlignet med fedtforbrænding. Essentielle aminosyrer, altså aminosyrer, som hunden ikke selv kan danne, er ligeledes væsentlige for hormonsyntese.

Der er endda meget stor forskel på de forskellige proteinkilders fordøjelighed og aminosyreprofil. Generelt er animalske proteinkilder et bedre valg end de vegetabilske. De er imidlertid også dyrere at anvende, hvorfor man som reglen ser et lavt indhold af letfordøjelige animalske proteiner i billigt hundefoder. Så primært kornbaserede hundefoderprodukter kan ikke anbefales til hunde, der skal arbejde i længere tid.

Proteinindholdet til hårdtarbejdende hunde bør ligge på mellem 28 til 35 procent, mens mere moderat arbejdende hunde bør fodres med et proteinindhold på mellem 22 og 26 procent.

Kosttilskud

I takt med at vi får mere og mere viden om hundes ernæring – samt det faktum, at hundeejere prioriterer deres hundes ernæring højt – er der kommet en del kosttilskud på markedet, der er beregnet til brug både før, under og efter hundens arbejde.